| | | |
Aras 1:Bijirin, produk bijirin dan ubi | - Sumber karbohidrat kompleks yang baik
- Membekalkan vitamin, mineral, serat dan protein
- Rendah lemak
| 8 - 12 sajian | - 1/2 cawan nasi (putih atau perang)
- 1/2cawan mihun/mi/pasta/lain-lain jenis mi (direndam)
- 1/2 keping capati
- 1/2 cawan keledek/ubi kayu/keladi
|
Aras 2:Buah-buahan dan sayur-sayuran | - Sumber vitamin, mineral dan serat yang baik
| 3 - 5 sajian | Sayur-sayuran:- 1/2cawan sayur berdaun hijau tua bersama batangnya (dimasak)
- 1/2 cawan sayur buah/berakar (dimasak)
Buah-buahan:- 1/2 cawan jambu berukuran sederhana
- 1 hiris betik/nanas
|
Aras 3:Susu dan hasil tenusu (kecuali susu pekat, mentega dan krim) Ikan, ayam, daging dan kekacang | - Sumber kalsium yang baik
- Sumber protein yang penting
- Sumber protein yang baik
- Kaya dengan vitamin B, zat besi dan zink
- Kekacang juga kaya dengan magnesium dan serat
| 1 - 2 sajian 2 - 3 sajian | - 1 gelas susu
- 1 cawan dadih
- 1 keping keju
- 1 ketul paha ayam saiz sederhana
- 1 ekor ikan kembong saiz sederhana
- 2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis
- 5 sudu besar ikan bilis
- 2 biji telur
- 1/2 cawan kacang kering/kekacang
|
Aras 4:Lemak, minyak, gula dan garam | - Lemak dan minyak mengandungi asid lemak (EFAs) dan vitamin A, D, E dan K
- Gula (Contoh: madu, gula pasir, sirap, gula perang dan glukosa) memberi kalori yang sedikit atau tiada zat
| Jumlah sedikit | |
No comments:
Post a Comment